Afschaffing van de effecten aan toonder: praktische gevolgen

29/09/14

Op 1 januari 2014 werden de effecten aan toonder afgeschaft. Toch zijn er nog heel wat effecten bewaard gebleven, door nalatigheid van de toonder of gewoon omdat de betreffende effecten in het bezit waren van een persoon die ze vergeten is of die overleden is zonder te hebben kunnen melden dat hij ze nog in zijn bezit had.

Een koninklijk besluit van 25.07.2014, gepubliceerd in het Staatsblad van 08.09.2014, regelt de manier waarop de betreffende effecten definitief moeten verdwijnen.

De effecten die van rechtswege werden gedematerialiseerd bevinden zich op een effectenrekening in de uitgevende vennootschap. Ze zijn niet de eigendom van die vennootschap en moeten volgens ons dan ook worden geboekt op een rekening ‘overige schulden' op de passiefzijde van de balans van de uitgevende.

Vanaf 01.01.2015 kan de uitgevende vennootschap de betreffende effecten te koop aanbieden op Euronext. De uitgevende vennootschap mag zich de opbrengst van die verkoop evenwel niet toe-eigenen: die moet worden overgemaakt aan de Deposito- en Consignatiekas.

Indien de eigenaar zich kenbaar maakt, ontvangt hij de opbrengst van de verkoop.

Vanaf 01.01.2016 past de Deposito- en Consignatiekas een boete van 10% toe per jaar vertraging waarmee de voormalige eigenaar zich bij haar kenbaar maakt.

Alle effecten aan toonder hebben vanaf 01.01.2026 dus eigenlijk hun waarde verloren, en de Deposito- en Consignatiekas kan de opbrengst van de openbare verkoop die niet wordt opgeëist aan de Schatkist overdragen, wat het budget van de staat doet toenemen.

Daaraan dient te worden toegevoegd dat de dividenden die op voorgemelde effecten werden betaald naar aan de staat toekomen.

Al lijkt dat allemaal logisch, toch willen we de aandacht trekken van de vennootschappen die effecten aan toonder hebben uitgegeven waarvan de houder niet is komen opdagen.

Indien de effecten op 01.01.2026 niet werden aangekocht door de vennootschap zelf of door derden, krijgt ze een nieuwe aandeelhouder: de Belgische staat.

Dat stelt uiteraard de nodige problemen op het vlak van oproepingen en het organiseren van vergaderingen.

We adviseren vennootschappen die zich in deze situatie bevinden dan ook om de betreffende aandelen vanaf 1 januari 2015 te koop aan te bieden op Euronext en ze zelf aan te kopen.
bron : comptaccount

terug