De microvennootschappen in het Belgisch recht

1/02/16

De wet van 18 december 2015 tot omzetting van Richtlijn 2013/34/EU van 26 juni 2013 van het Europees Parlement en van de Raad betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen verscheen op 30 december vorig jaar in het Belgisch Staatsblad. Ze is op 1 januari in werking getreden.

Het gaat om de intrede van een nieuwe categorie van vennootschappen in het Belgisch recht : de micro-onderneming. Voorheen kenden we twee categorieën van ondernemingen: de kleine en middelgrote onderneming (kmo) en de grote onderneming.

Wat verstaat men onder microvennootschap? Het gaat om een onderneming met maximaal tien werknemers, een omzet van minder dan 700.000 euro excl. btw en een balanstotaal tot 350.000 euro. In België hebben we het dan over 85 % van de ondernemingen.

Zal daarentegen als een kleine onderneming worden beschouwd, de onderneming die niet meer dan vijftig mensen te werk stelt, een omzet van maximaal 9 miljoen btw. excl. heeft en waarvan het balanstotaal niet boven 4,5 miljoen euro uitkomt.

Zodra een onderneming twee jaar op rij twee van die drie criteria overschrijdt, verandert ze van categorie.

Waarom heeft men een nieuwe ondernemingscategorie gecreëerd? Het voornaamste voordeel berust op het feit dat deze ondernemingen de mogelijkheid hebben om hun jaarrekening in te dienen volgens een verkort schema vastgelegd bij kb (dit vereenvoudigd schema bevat ook een vereenvoudigde bijlage). Dat kb van 18 december 2015 verscheen eveneens op 30 december 2015 in het BS.

Het doel van deze bepaling is dus de administratieve verplichtingen en de kosten ervan voor de kleinste ondernemingen te beperken. De voorbereidende werkzaamheden van de wet vermelden overigens dat het niet invoeren van deze nieuwe categorie van ondernemingen in het Belgisch recht een concurrentiële handicap meebrengt ten aanzien van ondernemingen uit de buurlanden.

Frédéric LEDAIN

Advocaat aan de balie van Luik

bron : fiscalnet


terug