Boekhouder in top 10 moeilijkst in te vullen vacatures

10/05/17

·         Vacature boekhouder moeilijkst in te vullen

·         33,6 procent van de vacatures voor boekhouder staat langer dan zestig dagen online

·         Ook meer behoefte aan operators 2-ploegen en verpleegkundigen

Brussel, 10 mei 2017 – Ondanks een beter economisch klimaat blijken bedrijven in België moeite te hebben om bepaalde vacatures in te vullen. Dit blijkt uit recente data van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld. Het bedrijf onderzocht de functies die in ons land langer dan zestig dagen openstonden op Indeed. De moeilijkst in te vullen vacature is de functie van boekhouder, van al deze vacatures stond 33,6 procent langer dan zestig dagen online.

Volgens de Indeed-data is de top tien van moeilijkst te vervullen vacatures – gebaseerd op het percentage vacatures dat langer dan zestig dagen op Indeed stond – in België als volgt:

1.       Boekhouder (33,6%)

2.       Operator 2-ploegen (32,0%)

3.       Verpleegkundige (31,1%)

4.       Assistent-bedrijfsleider (30,2%)

5.       Developer (29,1%)

6.       Projectplanner (29,0%)

7.       Elektricien (28,2%)

8.       Werfleider (28,2%)

9.       Business development manager (28,0%)

10.   Technisch commercieel adviseur (27,7%)

Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: "Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt voor financiële en administratieve beroepen. Veel organisaties schakelen over naar boekhoudsoftware, waardoor de interesse om een boekhoudopleiding te volgen afneemt. Fiscale en boekhoudkundige regels veranderen echter elk jaar en het is erg belangrijk om kennis te bezitten die up-to-date is, en dat is een uitdaging als er steeds minder mensen een studie in die richting volgen."

Het tekort aan gespecialiseerde boekhouders is de laatste jaren een trend en wordt gekoppeld aan de verdere automatisering en digitalisering. Een gedeelte van het werk van boekhouders en accountants wordt in de toekomst vervangen door automatisering, maar de boekhoud- en vooral fiscale wetgeving is heel complex. Geen enkele robot kan zonder menselijk toezicht het hele boekingsproces overnemen, waardoor er heel wat sturing nodig blijft.

Tips voor werving en selectie

Bedrijven die moeite hebben vacatures in te vullen, doen er goed aan te investeren in een goed werving- en selectieproces. Poos: “Goede medewerkers zijn een van de belangrijkste succesfactoren voor de groei van bedrijven. Medewerkers zijn dé spil van je bedrijf, en alleen met gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kan je concurrentieel blijven, nu en in de toekomst.”

Enkele tips om openstaande vacatures in te vullen:

1.       Zoek het talent op

Snelgroeiende bedrijven moeten vaak een hoop mensen in één keer aannemen om de groei bij te benen. Belangrijk hierbij is om te kijken waar bepaalde groepen werknemers zich bevinden. Ben je bijvoorbeeld een tech-bedrijf en op zoek naar ingenieurs? Richt je op steden met een sterke technische focus, zoals Antwerpen, Brussel of Gent, en bekijk de mogelijkheden voor het openen van een lokale vestiging.

2.       Haal het talent naar je toe

Mensen liever naar je toe halen? Zorg dat het de moeite waard is om voor jouw bedrijf of organisatie aan de slag te gaan. Bied aantrekkelijke verhuisregelingen aan en investeer in uitgebreide sollicitatiegesprekken om een toekomstige werknemer te vertellen wat hij of zij kan verwachten van jouw bedrijf. Zorg ook voor goede carrièremogelijkheden binnen je bedrijf en aantrekkelijke secundaire arbeidsomstandigheden.

3.       Maak flexibel werken mogelijk

Het is niet voor elk bedrijf mogelijk een lokale vestiging te openen of werknemers naar zich toe te halen. Met de moderne techniek in het achterhoofd kan je ook dit probleem opvangen: zorg dat (potentiële) werknemers de middelen en kennis hebben om overal te kunnen werken. Extra pluspunt: onderzoek toont aan dat 98 procent van de werkenden vindt dat flexibel werken een positieve invloed heeft op productiviteit.

bron : indeedterug