Gevolgen van niet-neerlegging Jaarrekening

27/07/17

De laatste dagen is er heel wat stof gaan opwaaien en krijgen we blijkbaar paniek reactie op de wet van 17 mei 2017: Wet tot wijziging van diverse wetten met het oog op de aanvulling van de gerechtelijke ontbindingsprocedure van vennootschappen.

Naar mijn mening zet de wetgever hier de puntjes op de i om het gerechtelijk apparaat efficiënter te laten werken.

Een goede cijferberoeper kent de gevolgen van een niet- of laattijdige neerlegging van de jaarrekening.

De regels m.b.t. de voorlegging en neerlegging Vooreerst moeten de bestuurders of zaakvoerder de jaarrekening binnen zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar ter goedkeuring voor te leggen aan de (jaarlijkse) gewone algemene vergadering (art. 92, § 1, lid 2 W.Venn.) De goedgekeurde jaarrekening moet vervolgens door toedoen van dezelfde bestuurders of de zaakvoerders worden neergelegd bij de Nationale Bank van België, meer bepaald in de vestiging die zich bevindt binnen het rechtsgebied van de rechtbank van koophandel waaronder de vennootschap ressorteert. Deze neerlegging dient te geschieden binnen dertig dagen nadat de jaarrekening is goedgekeurd en ten laatste zeven maanden na de datum van afsluiting van het boekjaar (art. 98, § 1 W.Venn.). Merk op dat de verplichting tot openbaarmaking van de jaarrekening ook geldt voor de vennootschappen in vereffening (art. 193 W.Venn.): de vereffenaars dienen jaarlijks een jaarrekening op te maken, deze voor te leggen aan de algemene vergadering – zij het louter informatief en niet ter goedkeuring – en deze binnen de dertig dagen na deze voorlegging openbaar te maken.


Hier onder de verschillende gevolgen van de niet- of laattijdige neerlegging van de jaarrekening. ( bron NBB )

Inhoud

Tarieftoeslag

De tarieftoeslag bij laattijdige neerlegging vertegenwoordigt een bijdrage in de kosten die de federale overheid maakt voor de opsporing en opvolging van ondernemingen in financiële moeilijkheden en bedraagt bij neerlegging:

  • vanaf de eerste dag van de negende maand na de afsluiting van het boekjaar:

    • 120 euro voor de kleine vennootschappen die gebruik maken van de mogelijkheid om hun jaarrekening volgens het verkort of micro model openbaar te maken

    • 400 euro voor de andere vennootschappen.

  • vanaf de eerste dag van de tiende maand en tot de twaalfde maand na de afsluiting van het boekjaar:

    • 180 euro voor de eerder vermelde kleine vennootschappen

    • 600 euro voor de andere vennootschappen.

  • vanaf de eerste dag van de dertiende maand na de afsluiting van het boekjaar:

    • 360 euro voor de eerder vermelde kleine vennootschappen

    • 1.200 euro voor de andere vennootschappen.

Deze bijdrage wordt door de Nationale Bank van België samen met de kosten voor de openbaarmaking van de betrokken jaarrekening of geconsolideerde jaarrekening geïnd, om vervolgens te worden doorgestort aan de Federale Overheidsdienst Financiën.

Ambtshalve doorhaling KBO

De beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kan overgaan tot de ambtshalve doorhaling van de vennootschappen die voor ten minste drie opeenvolgende boekjaren niet hebben voldaan aan de verplichting tot neerlegging van hun jaarrekeningen. Dezelfde beheersdienst van de KBO gaat over tot de intrekking van de doorhaling na de neerlegging bij de Nationale Bank van de niet-neergelegde jaarrekeningen.

De doorhalingen, alsook de intrekking ervan, worden op initiatief van de beheersdienst van de KBO gepubliceerd in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad.

Meer informatie omtrent de ambtshalve doorhaling vindt u terug op de website van de KBO.

Burgerlijke sanctie

De door derden geleden schade wordt, behoudens tegenbewijs, geacht voort te vloeien uit de niet-neerlegging van de jaarrekening binnen de wettelijk gestelde termijn. De bewijslast is bijgevolg omgekeerd: de onderneming moet bewijzen dat de niet- of laattijdige neerlegging van haar jaarrekening de door een derde ingeroepen schade niet heeft veroorzaakt.

Gerechtelijke ontbinding

Op vraag van iedere belanghebbende of van het openbaar ministerie en behoudens regularisatie van de toestand in de loop van het geding, kan de rechtbank van koophandel in wier rechtsgebied de vennootschap haar maatschappelijke zetel heeft, de ontbinding van een vennootschap uitspreken als ze haar jaarrekening voor drie opeenvolgende boekjaren niet heeft neergelegd.



Persoonlijke aansprakelijkheid


Een inbreuk op de verplichtingen tot tijdige voorlegging van de jaarrekening aan de algemene vergadering en tot tijdige neerlegging ervan bij de Nationale Bank is een inbreuk op het Wetboek van Vennootschappen. Daarom kan zij aanleiding geven tot de aansprakelijkheidsvordering tegen de bestuurders en de zaakvoerders. Ieder van hen is immers, zowel jegens de vennootschap als jegens derden, aansprakelijk voor alle schade die het gevolg is van een dergelijke overtreding. Maar er is meer! In normale gevallen zullen de bestuurders of de zaakvoerders slechts veroordeeld worden tot de vergoeding van de door de eiser gevorderde schade, wanneer niet alleen de fout en de schade, maar ook het oorzakelijke verband tussen beide wordt bewezen. Wanneer de jaarrekening niet tijdig aan de algemene vergadering werd voorgelegd of niet tijdig werd neergelegd, wordt de door de derden geleden schade geacht voort te vloeien uit de nalatigheid. Men spreekt van een wettelijke vermoeden. Weliswaar laat de wet toe dat de bestuurders of de zaakvoerders het tegenbewijs leveren, maar men mag toch niet uit het oog verliezen dat zulks impliceert dat de moeilijke bewijslast van de eiser komt te vervallen en wordt omgekeerd ten nadele van de bestuurders. Laatstgenoemde zullen m.a.w. moeten bewijzen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de nalatigheid en de beweerde schade. In concreto betekent dit dat de schade-lijdende derde steeds de loutere niet-naleving van de bovengenoemde formaliteiten zou kunnen inroepen om van elke bestuurder vergoeding te vorderen voor de door hem geleden schade. (Bron Meritus)

In bijlage een master proef van Steve Van den Bossche aan de faculteit economie en bedrijfskunde van de universiteit Gent onder de leiding van Prof Ignace De Beelde. Hier in wordt de aansprakelijkheid besproken van de cijferberoeper.

Een goede cijferberoeper kent reeds de gevolgen , maar het zou wenselijk zijn dat iedereen nog eens het werk naleest zodat hij zich bewust is van de gevolgen.


Bijlage 1: Wettekst Belgisch Staatsblad: Ontbinding laattijdige neerlegging jaarrekening


Bijlage 2: Juridische gevolgen van fouten in de jaarrekening




terug