Coronacrisis: Overbruggingsrecht in de bouwsector - Verduidelijking

8/04/20
Moeten bouwbedrijven verplicht sluiten?

Neen, bouwbedrijven zijn niet verplicht te sluiten. Toch wordt de bouwsector zwaar getroffen door de verplichtingen rond social distancing in de strijd tegen COVID-19, omdat het crisiscentrum, de inspectiediensten en de politie streng toezien op de naleving van die regels.

Daarom wordt de bouwsector voor de toekenning van het overbruggingsrecht beschouwd als een sector die verplicht moet sluiten. Dankzij deze interpretatie van de FOD Sociale Zekerheid hebben jouw klanten in de bouwsector gemakkelijker recht op het overbruggingsrecht. Zij hoeven namelijk geen zeven opeenvolgende kalenderdagen te sluiten om de uitkering te krijgen.

Maar dat betekent dus niet dat bouwbedrijven effectief verplicht moeten sluiten.

Hebben zelfstandigen die actief zijn in de bouwsector recht op het overbruggingsrecht?

Zelfstandigen uit de bouwsector hebben als gevolg van deze interpretatie automatisch recht op een uitkering overbruggingsrecht voor de maanden maart en april – voor zover zij ook aan de andere voorwaarden voldoen voor de toekenning van het overbruggingsrecht.

Wat verstaat men onder ‘bouwbedrijven’?

Het gaat om bedrijven die activiteiten uitoefenen die vallen onder het paritair comité van het bouwbedrijf (PC 124). Via deze link zie je welke bouwbedrijven in aanmerking komen. Zo vallen onder anderen loodgieters, stukadoors, schilders … onder dit paritair comité.

En wat met andere sectoren?

De FOD Sociale Zekerheid past deze soepele interpretatie alleen toe voor de bouwsector. Zelfstandigen actief in andere sectoren die niet verplicht zijn te sluiten en die moeilijkheden ondervinden om de regels rond social distancing toe te passen, hebben niet automatisch recht op het overbruggingsrecht. Zij moeten hun activiteiten in maart en/of april dus wél minstens zeven opeenvolgende dagen onderbreken om voor de maand maart en/of april recht te hebben op de uitkering.

 Bron Liantis

terug