COVID-19: update maatregelen

27/08/20

Tijdelijke fiscale maatregelen (Corona III)

Het percentage van de belastingvermindering voor giften wordt verhoogd van 45% naar 60% en het totale bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend wordt opgetrokken van 10% naar 20% van het totale netto-inkomen. 

Tijdelijke fiscale maatregel (Corona III): belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van ondernemingen die hun omzet ingevolge de COVID-19-pandemie sterk hebben zien dalen

Om belastingplichtigen aan te moedigen om in te schrijven op kapitaalsverhogingen van ondernemingen die hun omzet sterk zagen dalen ten gevolge van de COVID-19 pandemie en die daardoor nood hebben aan bijkomende financiële middelen, werd een maatregel ingevoerd.

Het gaat om een tijdelijke maatregel (kapitaalverhogingen tot 31.12.2020) die geënt is op de belastingvermindering voor het verwerven van aandelen van startende ondernemingen (artikel 145/26 WIB 92).

De belastingvermindering bedraagt 20% van het investeringsbedrag met een maximum van 100 000 EUR. 

Tijdelijke fiscale maatregel (Corona III): receptiekosten 100% aftrekbaar

Receptiekosten - gemaakt tussen 8/06/2020 en 31/12/2020 – zijn 100% aftrekbaar. Het betreft de beroepsmatig gedane receptiekosten. Kosten van relatiegeschenken vallen niet onder deze tijdelijke maatregel.

Tijdelijke fiscale maatregel (Corona III): Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing

De wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale maatregelen ten gevolge van de COVID-19pandemie (Corona III) (B.S. 23 juli 2020). Eén van de maatregelen in deze wet is een tijdelijke vrijstelling van doorstorting bbedrijfsvoorheffing voor de maanden juni, juli en augustus 2020. 

Welke werkgevers kunnen genieten van deze maatregel?

  • Enkel de werkgevers die gebruik hebben gemaakt van het stelsel van tijdelijke werkloosheid gedurende een ononderbroken periode van minstens 30 kalenderdagen tussen 12 maart 2020 en 31 mei 20210 (beide data inbegrepen) kunnen genieten van deze vrijstelling.
  • Zijn uitgesloten:          
    • vennootschappen die tijdens de periode van 12 maart 2020 tot 31 december 2020:                  
      • een inkoop van eigen aandelen; of
      • een toekenning of uitkering van dividenden; of
      • een kapitaalvermindering, of;
      • elke andere andere vermindering of verdeling van eigen vermogen
    • vennootschappen die in de periode van 12 maart 2020 tot 31 december 2020:                  
      • een rechtstreekse deelneming aanhouden in een vennootschap die gevestigd is in een belastingparadijs, of
      • betalingen hebben gedaan aan vennootschappen die gevestigd zijn in één van deze staten, voor zover deze betalingen in de loop van het belastbare tijdperk een totaalbedrag vormen van ten minste 100 000 euros, en niet werd aangetoond dat deze betalingen werden verricht in het kader van werkelijke en oprechte verrichtingen die het gevolg zijn van rechtmatige financiële of economische behoeften.

Bedrag van de vrijstelling:

De vrijstelling bedraagt 50% van het verschil tussen:

  • enerzijds de bedrijfsvoorheffing van juni 2020, juli 2020 en augustus 2020, en
  • anderzijds de bedrijfsvoorheffing van de maand mei 2020.

De totale vrijstelling over de maanden juni, juli en augustus 2020 mag niet meer bedragen dan 20 miljoen euro.

De bedrijfsvoorheffing verschuldigd op opzeggingsvergoedingen, dubbel vakantiegeld, dertiende maand en achterstallige bezoldiging komt niet in aanmerking, net als de bedrijfsvoorheffing van bedrijfsleiders.

Circulaire 2020/C/103 over de tijdelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing omwille van COVID-19-pandemie – invoering van een specifieke maatregel voor werkgevers die gebruik hebben gemaakt van het stelsel van tijdelijke werkloosheid

De Circulaire 2020/C/103 is een eerste commentaar op de nieuwe fiscale maatregel over de tijdelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing omwille van COVID-19-pandemie.

De Circulaire verduidelijkt, onder andere, de wijze waarop de vrijstelling van doorstorting berekend wordt. Het principe wordt verduidelijkt aan de hand van een voorbeeld.

Bovendien bespreekt de circulaire hoe de vrijstelling van doorstorting verrekend wordt. Tenslotte onderzoekt de circulaire welke werknemers worden uitgesloten. 

Meer info:

Vrijgestelde reserve COVID-19 – formulier toe te voegen bij de aangifte in de VenB

Overeenkomstig art. 194septies/1, § 1, WIB 92, kan een vennootschap voor het aj. 2019, 2020 of 2021 dat verband houdt met een boekjaar dat afgesloten werd tussen 13 maart 2019 tot 31 december 2020, aanspraak maken op de tijdelijke vrijstelling van de vennootschapsbelasting of de belasting van niet-inwoners vennootschappen van het geheel of een deel van het resultaat van het belastbare tijdperk vanwege eventuele verliezen die worden geleden in de loop van het volgende belastbare tijdperk dat verbonden is naar gelang het geval met het aj. 2020, 2021 of 2022, ter versterking van de solvabiliteit en het eigen vermogen ten gevolge van de COVID-19-pandemie.

Deze tijdelijk vrijgestelde reserve mag voor slechts één belastbaar tijdperk dat wordt afgesloten in de periode van 13 maart 2019 tot 31 december 2020 worden gevormd.

De fiscale administratie heeft de Opgave 275 COV bekendgemaakt, toe te voegen bij de aangifte in de VenB of de BNI/venn. Dit formulier bestaat uit 4 pagina's, waarvan 2 pagina's toelichting. U vindt dit formulier op de volgende link: https://finances.belgium.be/sites/default/files/downloads/121-275-cov-2020-nl.pdf.

Investeringsaftrek: nieuw formulier 275 U

Het regime van de investeringsaftrek (IA) werd gewijzigd door de wet van 15 juli 2020 houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de covid-19 pandemie ('Corona III'):

Het tarief wordt verhoogd tot 25 % voor nieuwe vaste activa, die rechtstreeks verband houden met de economische activiteit, en die tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020 werkelijk werden verkregen of tot stand gebracht.

De overdracht van niet afgetrokken investeringsaftrek die beperkt is tot het enige belastbare tijdperk dat volgt op het tijdperk waarin de betrokken vaste activa worden verkregen of tot stand gebracht (art. 201, §1, lid 5, WIB 92), wordt uitgebreid naar de twee volgende belastbare tijdperken voor de vaste activa die in 2019 werden verkregen of tot stand gebracht.

Het formulier 275 U (PDF, 257.72 KB) werd aangepast.

Het tabblad 275 U in Biztax is bijgewerkt op 6 augustus.

Investeringsaftrek: Wat als u reeds een aangifte indiende met het oude formulier 275 U?

Hebt u al een aangifte ingediend met een oude formulier 275 U?

Kijk uw situatie dan op dit punt na en doe indien nodig en nog voor de limietdatum voor het indienen van de aangifte vennootschapsbelastingen, het volgende:

  • wijzig de aangifte in de vennootschapsbelastingen en de 275 U (incl. eventuele overdrachten) in Biztax via een correctieaangifte,
  • als dit binnen Biztax technisch niet meer mogelijk zou zijn, contacteer uw dienst Beheer en bezorg hen formeel de gewijzigde gegevens.

Wanneer u een softwarepakket gebruikt om de aangiften in Biztax in te dienen, moet dit mogelijk worden aangepast aan deze nieuwe wetgeving.

Contacteer uw softwareleverancier of volg zijn updates op om te weten of en wanneer uw pakket werd aangepast. Zo kunt u de aangifte nog indienen/wijzigen, conform deze aanpassing en binnen de normale indieningstermijnen.

Tijdelijke werkloosheid na de corona-epidemie – overgangsmaatregelen van 01.09.2020 tot en met 31.12.2020 – Update 13/08/2020

Tijdens de periode van 13.03.2020 tot en met 31.08.2020 wordt het begrip overmacht soepel geïnterpreteerd en mogen alle situaties van tijdelijke werkloosheid die het gevolg zijn van het coronavirus worden beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat is ook het geval als ze het gevolg zijn van werkgebrek wegens economische redenen en het bv. nog mogelijk is om enkele dagen per week te werken. Ook de procedure voor het indienen van tijdelijke werkloosheid werd sterk vereenvoudigd, zowel voor de werkgevers als voor de werknemers.

Vanaf 01.09.2020 kunnen de sectoren en de werkgevers die bijzonder hard getroffen zijn door de crisis nog steeds gebruik maken van die vereenvoudigde procedure (geen mededelingen verzenden aan de RVA en vrijstelling van de controlekaart C3.2A). Zij kunnen dat doen tot en met 31.12.2020.

Voor de andere sectoren zijn vanaf 01.09.2020 de gewone regels opnieuw van toepassing als ze een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of economische redenen (arbeiders en bedienden). Voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen zijn tot en met 31.12.2020 wel nog overgangsmaatregelen van toepassing.

Meer info:

Het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen die nog steeds verhinderd zijn om hun activiteiten te hervatten

Minister Ducarme heeft aan zijn administratie en aan de sociale verzekeringsfondsen een circulaire gestuurd teneinde te bevestigen, gelet op de recente beslissingen genomen door Nationale Veiligheidsraad en de dringende maatregelen genomen door ministeriële besluiten om de verspreiding van het coronavirus te beperken, verschillende sectoren tot nader order onder het luik "verplicht gesloten, geheel of gedeeltelijk" blijven vallen, zonder een volledige onderbreking van hun activiteit gedurende een bepaalde periode of de band met de Covid-crisis te moeten aantonen, dit zoals voorzien is in de wet van 23 maart 2020.

Het gaat om de zelfstandigen die behoren tot volgende sectoren:

  • de evenementensector 
  • de artiesten die het statuut van zelfstandige hebben
  • de foorkramers
  • nachtwinkels
  • shisha-bars

Ter herinnering, het vervangingsinkomen "crisis-overbruggingsrecht" werd verlengd tot en met 31 december 2020.

Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart (horeca, niet-voeding handelszaken, ...) – verlenging minstens tot 31/10/2020

Om van deze steunmaatregel te genieten, moeten de zelfstandigen voldoen aan twee voorwaarden:

  • actief zijn in een van de sectoren die het voorwerp hebben uitgemaakt, bij ministeriële besluiten, van een volledige of gedeeltelijke sluiting gedurende meer dan een kalendermaand en die aan beperkingen onderworpen blijven tijdens hun heropening (horeca, non food-kleinhandelszaken, kappers, schoonheidsspecialisten...)
  • aantonen dat de activiteit, voor het kwartaal dat voorafgaat aan het betrokken kwartaal, een daling vertoont van minstens 10% van de omzet of de bestellingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorafgaande jaar.

Deze maatregel is nu verlengd tot 31 oktober 2020.

Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart: voorwaarden en bedrag

Wie kan deze vergoeding ter ondersteuning voor de heropstart aanvragen?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep;
  • Primostarters;
  • Meewerkende partners met maxistatuut;
  • Zelfstandigen in bijberoep, student-zelfstandigen, zelfstandigen die genieten van de toepassing van artikel 37 en zelfstandigen die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt (en geen pensioen ontvangen) van wie de wettelijk verschuldigde voorlopige sociale bijdragen, op basis van het referentie-inkomen in N-3, evenveel bedragen als de bijdragen die een zelfstandige in hoofdberoep moet betalen (= minimumbijdrage van 717,18 euro per kwartaal, zonder beheersbijdragen).

Wat zijn de voorwaarden om deze vergoeding aan te vragen?

  1. de zelfstandige activiteit was nog verboden of beperkt op 3 mei 2020, als gevolg van de sluitingsmaatregelen, opgelegd door de regering
  2. de zelfstandige activiteit kan opnieuw uitgeoefend worden vanaf 4 mei (of later), voor de volledige kalendermaand, zonder andere beperkingen, behalve deze die gelinkt zijn aan social distancing.          
    • Voor de maand juni gaat het om bijvoorbeeld bepaalde kleinhandelaars (geen voeding) (met uitzondering van boekenwinkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra die in april al opnieuw open waren), de reisbureaus met kantoor/ontvangstruimte 'front office' (die als een handelszaak moeten beschouwd worden), de markten, de kappers en schoonheidsspecialisten, de autocarbedrijven die hoofdzakelijk het vervoer van personen verzorgen in het kader van recreatieve activiteiten zoals groepsuitstappen en reizen, ... (en dus niet hoofdzakelijk in onderaanneming voor regionale busmaatschappijen actief zijn).
    • In juli zal het gaan om de HORECA en alle zelfstandige activiteiten in sectoren waarvoor de verbodsbepalingen worden opgeheven in de loop van de maand juni of op 1 juli.
  3. U zal moeten aantonen dat uw activiteit in het kwartaal dat voorafgaat aan de maand waarop de aanvraag van toepassing is, een daling kende met minstens 10% van de omzet of van de bestellingen, ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2019.
      Voor de maand juni gaat het om het kwartaal waarop de aanvraag van toepassing is (2020/2) ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2019 (2019/02).
  4. U geniet niet van het overbruggingsrecht (klassiek of met betrekking tot de tijdelijke crisismaatregel) voor de maand waarop de aanvraag van toepassing is.

Opgelet, deze voorwaarden zijn cumulatief!

De vergoeding ter ondersteuning van de heropstart kan ook toegekend worden indien u in het verleden al van het maximum aantal maandelijkse uitkeringen heeft genoten (12 of 24 maanden, naargelang het geval) in het klassieke overbruggingsrecht. Bovendien worden de periodes die in aanmerking komen voor deze tijdelijke crisismaatregel niet meegeteld in het maximum aantal toekomstige toekenningen van het overbruggingsrecht.

Deze vergoeding is niet cumuleerbaar met het overbruggingsrecht (klassiek of met betrekking tot de tijdelijke crisismaatregel), het tijdelijke vaderschapsverlof voor zelfstandigen of een ziekenfondsuitkering (arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering, moederschapsuitkering, adoptievergoeding, vergoeding pleegouderverlof).

Wat is het bedrag van de vergoeding?

Het volledige maandelijks bedrag is:

  • 1.291,69 EUR (zonder gezinslast) ;
  • 1.614,10 EUR (met gezinslast).

Verlenging van de maatregel tot en met oktober

Vrijdag 31 juli 2020 heeft de Ministerraad de verlenging goedgekeurd van de vergoeding ter ondersteuning van de herstart tot en met 31 oktober 2020.

In dit stadium blijven de toekenningsvoorwaarden ongewijzigd.

Het aanvraagformulier zal binnenkort beschikbaar zijn.

De wet van 15 juli 2020 tot verbetering van de toestand van de werknemers in de culturele sector werd op 27 juli 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd

De wet van 15 juli 2020 voorziet een tijdelijke toelaatbaarheid tot het recht op uitkeringen volledige werkloosheid.

Onder bepaalde voorwaarden kan een werknemer die in de periode van 13 maart 2019 tot 13 maart 2020 voldoende artistieke activiteiten of technische activiteiten in de artistieke sector heeft verricht, gedurende een beperkte periode van 1 april 2020 tot 31 december 2020 uitkeringen volledige werkloosheid ontvangen.

Meer info:

Modelformulier voor aanvraag tijdelijke Corona-maatregelen is beschikbaar

Voor de aanvraag van de tijdelijke corona-maatregelen (tijdelijke collectieve arbeidsduurvermindering, Corona-tijdskrediet en Corona-landingsbanen) moet een modelformulier ingevuld worden, om erkend te worden als onderneming in moeilijkheden of herstructurering. In de verklarende bijlage worden de belangrijkste begrippen kort toegelicht.

Als dit formulier elektronisch ondertekend is kan het online worden ingediend via de applicatie Transfer van documenten.

Meer info:

Tijdelijke aanpassing van de regeling van economische werkloosheid

Op 1 juli 2020 is het koninklijk besluit nr. 46 van 26 juni 2020 bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dat vanaf 1 september 2020 tot en met 31 december 2020, een tijdelijke overgangsregeling voor de economische werkloosheid voor bedienden invoert.

Meer info:

Toegelaten economische activiteiten

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 13 augustus 2020.

Meer info:

Sensibiliseringsmateriaal voor op de werkplek in 17 talen

De FOD Werkgelegenheid heeft enkele tips om de verspreiding van het coronavirus op de werkplek te vermijden, vertaald.

Meer info:

Economische impact van het coronavirus

Voor deze economische impactanalyse, volgt de FOD Economie, aan de hand van officiële statistieken, de economische ontwikkelingen ten gevolge van de Corona-virus van nabij op, en werkt die analyse frequent bij. De analyse werd afgesloten op 12 augustus 2020.

Meer info:

Vlaanderen: de Corona ondersteuningspremie

Omwille van de coronamaatregelen hebben sommige bedrijven door de exploitatiebeperkingen, zelfs na de versoepelingsmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni jl. een serieuze omzetdaling.

Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona ondersteuningspremie in het leven geroepen. De corona ondersteuningspremie bedraagt € 2.000. Voor wie een bijberoep uitoefent bedraagt de premie € 1.000.

Het verzoek van het ITAA om de termijn te verlengen, werd ter harte genomen door Minister Crevits: de termijn voor het aanvragen van de Corona ondersteuningspremie werd verlengd tot en met eind augustus.

Voor het aanvragen van de Corona ondersteuningspremie heeft Vlaio een webformulier voorzien dat door ITAA-leden kan gebruikt worden (webformulier voor ITAA-leden).

De manuele aanvraagprocedure is voor Vlaio heel arbeidsintensief. Net als bij de aanvraag voor de compensatiepremie, willen we jullie dan ook vragen om deze manuele procedure enkel te gebruiken als het echt niet mogelijk is om de aanvraag via de online applicatie te laten verlopen en hierbij de volgende aandachtspunten in acht te nemen : 

  1. dat jullie je uitdrukkelijk ervan vergewissen dat de aanvraag niet door de cliënt zelf werd ingediend en, omgekeerd, dat de cliënt ingelicht wordt van het feit dat jullie de aanvraag indienden;
  2. dat het webformulier correct wordt ingevuld met de juiste gegevens;
  3. dat de aanvraag enkel wordt ingediend als de cliënt voldoet aan de criteria om de ondersteuningspremie aan te vragen;
  4. dat de bestaande opdrachtbrief wordt aangevuld met betrekking tot de tussenkomst in het kader van de ondersteuningspremie, waarbij in voorkomend geval dezelfde vereenvoudigde procedure als deze voor de hinderpremie wordt toegepast, zoals beschreven in de brochure. (https://www.itaa.be/wp-content/uploads/20200508-NL-ITAA-Brochure.pdf, p. 70).
Meer info:

Vlaanderen: het Vlaams beschermingsmechanisme

Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 augustus 2020 met betrekking tot de toekenning van steun in het kader van het Vlaams Beschermingsmechanisme werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 17 augustus 2020.

Vanaf 18/8 kan je ook een voorschot van € 2.000 aanvragen voor het Vlaams Beschermingsmechanisme.

Let op: enkel ondernemingen die verplicht werden te sluiten vanaf 29 juli 2020 omwille van de coronamaatregelen die genomen werden door de Nationale Veiligheidsraad en de daaruit voortvloeiende maatregelen van de bevoegde autoriteiten inzake burgerlijke veiligheid zoals de beslissingen van de gouverneur van Antwerpen, kunnen hiervan genieten.

Meer info:
Bron: ITAA

terug