Kortere maximale betalingstermijn bij b2b-facturen vanaf 1 februari 2022

7/02/22

Kortere maximale betalingstermijn bij b2b-facturen vanaf 1 februari 2022.

Zijn uw algemene voorwaarden al aangepast?

Vanaf 1 februari 2022 is het niet langer mogelijk om de betalingstermijn bij b2b-facturen contractueel nog langer te maken dan 60 dagen. Ook de extra ‘rek’-mogelijkheid naar 90 dagen betalingstermijn verdwijnt.

U kent ze wel, die lange betalingstermijnen die een economisch sterkere partij dikwijls aan de economisch zwakkere partij oplegt. Om die praktijken een halt toe te roepen, heeft de wetgever voorzien dat partijen contractueel de betalingstermijn niet op meer dan 60 dagen mogen leggen.

Let wel, de wettelijke termijn (voor wanneer men niets heeft voorzien) blijft 30 dagen. Maar wanneer ondernemingen daarvan contractueel willen afwijken, mag die termijn dus nooit langer zijn dan 60 dagen. Staat dit wel (nog) zo in het contract, dan geldt de wettelijke termijn van 30 dagen.

Ook de praktijk om contractueel te bepalen dat de betalingstermijn pas konden ingaan vanaf de verificatie van de factuur wordt verboden. Van deze mogelijkheid werd dikwijls nog gebruik gemaakt om de betalingstermijn nog extra te rekken tot 90 dagen. De aanvaarding of controle van goederen of diensten moet nu gebeuren binnen de (wettelijk of contractuele) betalingstermijn van maximum 60 dagen.

Verder is het niet meer mogelijk om de datum van ontvangst van de factuur contractueel te bepalen. Dat wordt verboden, en dus kijkt men vanaf nu dus enkel nog naar de feitelijke datum van ontvangst.

De schuldenaar moet uiterlijk na de levering van goederen of diensten alle informatie verschaffen die de schuldeiser nodig heeft om de factuur te kunnen opmaken. De toepasselijke betalingstermijn van facturen gaat verplicht in vanaf de factuurdatum.

Wat ten slotte de sanctie van onbetaalde facturen betreft, blijft alles bij het oude: het openstaande factuurbedrag wordt van rechtswege en zonder voorafgaande kennisgeving vermeerderd met een interest. De forfaitaire vergoeding van 40 EUR voor het feit dat de schuldeiser kosten heeft moeten maken om zijn schuldvordering te innen, blijft ook bestaan.

Bron: Tom Delwiche - NSZ -Master in de Rechten


terug