KVABB vraagt via haar partner NSZ duidelijkheid: “In deze fase kunnen we ons geen onduidelijkheden meer permitteren”

26/03/20

Brussel, 24 maart 2020 - Volgens ondernemersorganisatie NSZ zijn er momenteel veel onduidelijkheden over de coronavoorschriften die de overheid oplegt. “Vooral omdat de regels voortdurend worden bijgestuurd”, meldt Christine Mattheeuws. Het wordt tijd dat de overheid dringend een lijst publiceert van de zaken die al dan niet mogen open zijn. Daaraan zou iedereen zich ook moeten houden. Bovendien dienen we nu oneerlijke concurrentie te vermijden. Waarom mogen supermarkten nog kledij, elektro en bloemen verkopen terwijl de kleine zelfstandigen die die producten verkopen dicht moeten zijn? En wat met de ondernemers die de facto zo goed als gesloten zijn? Denken we maar opticiens, tandartsen, kinesisten die enkel de noodzakelijke verzorging doen en alle toeleveranciers van de zaken die gesloten zijn? Of de zaken die mogen verder doen, maar die omwille van personeelstekort de deuren moeten sluiten? Zolang zij mogen doorwerken is er geen premie voorzien. KVABB vraagt via haar partner NSZ dringend bijkomende steunmaatregelen voor ondernemingen die ‘secundair getroffen’ worden. Zo niet, riskeren zij ook serieuze financiële problemen te krijgen.

“We krijgen dagelijks duizenden telefoons en mails van ondernemers. Het begrip voor de maatregelen is unaniem, maar toch merken we dat er frustraties ontstaan over onlogische of onduidelijke voorschriften. Waarom heeft het zolang geduurd vooraleer kappers gesloten werden? Social distancing is daar compleet uit den boze”, reageert Mattheeuws. “Er is al op korte termijn veel goed werk verzet door de overheid. KVABB vraagt via haar partner NSZ nu aan de overheden om resoluut te kiezen voor eenduidigheid, transparantie en consequentie.” Het wordt dringend tijd dat de overheid een lijst publiceert van de zaken die al dan niet mogen open zijn. Daaraan zou iedereen zich ook moeten houden.”

Onlogische voorschriften leiden tot onduidelijkheid en frustratie. Dat kunnen we ons in deze situatie niet meer permitteren”, geeft Mattheeuws aan. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen supermarkten en kleinere zelfstandige zaken. Mensen mogen zich verplaatsen voor essentiële zaken. Waarom dan niet simpelweg afspreken om momenteel geen elektro en kledij in de supermarkten te laten verkopen? Volgens KVABB-partner NSZ leidt dit tot oneerlijke concurrentie tegenover zelfstandige zaken die verplicht moeten sluiten.

Ten slotte vraagt KVABB via haar partner NSZ ook om snel met eenduidige steunmaatregelen te komen voor ondernemingen die ‘secundair’ worden getroffen. Bedrijven die materiaal leveren in sectoren die gedwongen sluiten of sectoren die open mogen blijven, maar geen klanten meer zien. Zo zijn bijvoorbeeld kinesisten, podologen en tandartsen niet verplicht om te stoppen. Toch zien ze logischerwijs héél veel minder mensen en sluiten ze vaak vrijwillig. Ook voor hen moeten er steunmaatregelen uitgewerkt worden”, besluit Mattheeuws.


terug